Extension and Refurbishment Dyce

Our Client

Based in Dyce, Aberdeen, our client, NCIMB Ltd, is a well-established company who provide a range of specialist analytical and biological material storage services. Their clients include household names in food, drink and energy production as well as some of the world’s biggest pharmaceutical manufacturers. Customer use their services to:

  • Preserve and store microorganisms to safeguard valuable biological material
  • Identify, compare and screen microorganisms
  • Detect and monitor microorganisms

The company has a team of 30 highly qualified and experienced laboratory technicians and scientists, specialising in the preservation and storage of microorganisms, microbial sequencing, identification, bioinformatics analysis, and quality assurance.

Project Background

The project is to provide a bespoke laboratory suite that will include a category 3 laboratory, chemical and microbiology laboratories, media preparation and sterilisation areas, cold rooms and a molecular suite with associated offices, writing up areas and welfare spaces. The layout has been specifically designed to suit the clients’ current workflows meeting the required HSE and quality accreditations while allowing sufficient area for future expansion and development of the site. 

Scope of Works

The project is the conversion of an existing single-story building with a new purpose design extension to improve the workflow, timing of experiments and to increase productivity. This will allow a more streamline process from sample to production. 

The existing portal framed building has been stripped back to the bare shell, the roof coverings will be removed to allow the roof structure to be raised, this is to facilitate the increased service void space required above the ceilings throughout the new lab and offices.

The new single-storey timber framed extension, service yard and carpark will be formed in parallel with the existing building fit out to minimise the programme duration to suit the client’s deadlines.

Both the extension and existing building will receive new insulated roof and wall cladding to provide a uniform envelope with new windows and doors throughout. This will give the dated 90’s style rendered office block a more modern and maintenance free appearance.

Added Value

A value engineering exercise has been undertaken to bring the costs in line with client’s budget. Due to the specialist nature of this laboratory project each variation has to be carefully considered to ensure it does not impact on the overall specification of the project.

Key Information